Vitaal 2021!

Vanuit verpleegkundig leiderschap in 7 stappen naar meer veerkracht & vitaliteit in 2021!

Waar komt leiderschap, (kwaliteit van) zorg leveren en vitaliteit samen? In jou! Als verpleegkundige, partner, moeder/vader, vriend(in), student. Je bent iedere werkdag van betekenis voor een ander, maar vergeet jezelf niet als je voor een ander zorgt. Lees in deze blog hoe je vanuit jouw energie, samen met anderen, je gezonde voornemens blijvend kunt realiseren.

Na een jaar vol onverwachte beproevingen zijn we in een veranderstand gekomen. Dat roept verschillende gevoelens op: angstig, verdrietig, dankbaar, gespannen of je ervaart juist volop ruimte in je hoofd voor frisse ideeën. Het proces loopt en is voor iedereen anders. Eén ding is klip & klaar in deze tijd: vitaliteit en bewustwording op leefstijl is één van de beste medicijnen voor jouw immuunsysteem.

 

In 7 stappen vooruit. Met inspiratie, simpele checks en concrete acties voor in en rond de kerstboom. 

Waarom? Omdat wij geloven dat wanneer jij je goed voelt, je iedere dag ook dat lichtpuntje voor de ander kunt blijven. Het is NU de tijd om die gezonde voornemens van je te gaan realiseren. Geef een cadeau voor jezelf!

 

Stap 1 Energy check 

 

Wil je je vitaliteit en veerkracht graag vergroten? Bepaal dan wat jou energie geeft en hoe het met je veerkracht gesteld is op dit moment. De Charly Corona Check brengt in 10 stappen jouw vitaliteitswinst in beeld. Het spinnenweb op zes dimensies van positieve gezondheid kan je ook verder helpen. 

 

Even klaar met de digitale wereld? Pak dan een bak koffie/thee (of iets anders) en laat even je gedachten gaan. Teken een batterij of een kerstboom en mindmap en doodle erop los. Scheur papiertjes, maak een slinger, schrijf/teken er woorden of symbolen op die iets vertellen over jouw energie. Geef er een kleur aan (bijv. groen, oranje en rood) en hang ze (letterlijk) in de kerstboom. Je kunt de 9 leefstijl-gewoontes tot een lang en gelukkig leven vanuit de ‘Blue Zones’ als uitgangspunt nemen. 

 

Als je dit zelfonderzoek goed doet, krijg jij in beeld wat je wilt behouden en waar jouw gezonde voornemen (uitdaging?) 2021 ligt. 

 

 

 

Stap 2 Durf te dromen 

 

Met alleen een goed voornemen is gedrag nog niet verandert. Bepaal wat je écht wilt veranderen. Want als je écht iets wilt, dan komt er een energie vrij die jou richting geeft. Durf dus te dromen! En stel jezelf daarna de vraag: met welk concreet resultaat ben je tevreden en hoe wil je daarop gaan sturen? 

 

Jouw mindset (hoe je denkt) is bepalend voor het wel of niet realiseren van je voornemen (s). Een fixed mindset vertelt je dit: ‘Ik ben ermee geboren, ik kan het niet.’ Waarschijnlijk gedrag: vermijden. De growth mindset is tegenovergesteld: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’ Deze gedachte geeft vertrouwen en leidt sneller tot actie in de gewenste richting van jouw doel. In welke mindset herken jij jezelf? Het vraagt training om in de growth mindset te komen. Ons brein wil niet zo graag veranderen, maar kan dat wel! Onze breinbanen zijn flexibel, maak nieuwe wegen aan in 2021. 

 

Stap 3 Organiseer je succes: deel je ambitie

 

Als je een voornemen hebt, deel hem! Dat klinkt suf en spannend, maar het helpt echt. Door het te delen, maak je jouw plan concreter. De vragen en reacties van anderen houden je alert op je pad. Maak je voornemen eerst concreet voor jezelf: schrijf hem op of visualiseer hem en hang hem daarna op de koelkast of op je badkamerspiegel. Of hang hem in de kerstboom: dan kom je hem volgend jaar bij het optuigen weer tegen. Hoe je het ook aanpakt: besteedt aandacht aan de manier waarop. Dan voelt je voornemen belangrijk voor je.

 

 

Stap 4 Maak je doel concreet in je dag 

 

Maak je gedragsdoel zo concreet mogelijk en toepasbaar in je dagelijkse routine. Zorg voor reminders in je agenda, maak een weekschema (van inspiratie voor gezonde maaltijden tot aan thuiswerkoefeningen) en plan deze in. Bijvoorbeeld elke werkdag sluit ik af met 30 minuten wandelen. Na een periode van minimaal 40 dagen wordt het een nieuwe routine. Ja dat betekent dus discipline en volhouden. Bedenk: hoe eenvoudiger het in je dagpatroon past, hoe gewoner het al snel wordt. 

 

 

Stap 5  Houd vol en blijf in beweging

 

Borg je voornemens naar structurele verandering in je leven! Voor je werk ben je dagelijks bezig met leveren van (kwaliteit van) zorg. Minstens zo belangrijk: houd ook je eigen PDCA fit!

 

Stap 6 Vier succes en wees mild 

 

Houd je doelen klein en sta jezelf toe dat het af en toe niet lukt. Wees mild en vergroot je kans op succes. Vermijd woorden als nooit (meer snoepen), altijd (een uur per dag bewegen). En verbind een beloning aan je doel: vier het als het behaald is! 

 

 

Stap 7 Breng de inspiratie verder 

 

Meer werkgeluk en werkplezier in de zorg, dat drijft ons. Wij hopen dat je met bovenstaande tips een stap vooruit kunt. Leuk als je met anderen én ons deelt wat het je heeft gebracht. 

 

Wil je, naast met je eigen voornemens, ook samen met jouw team en organisatie meer mooie resultaten gaan behalen op het gebied van leiderschap, vitaliteit en kwaliteit? Neem dan contact op met Marjanne Roël, een creatieve organisatie- ontwikkelaar op hardloopschoenen in de zorg (www.runyourcompany.nl) of laat je inspireren vanuit het boek Verpleegkundig Leiderschap Werkt! Van Anne Brouwer en Johanna Oosterbaan en bouw van daaruit verder (www.verpleegkundigleiderschap.online).