Als je niet veel ziet, moet je zorgen dat je zichtbaar bent...

Laat dat even op je inwerken. Waar gaat dat eigenlijk over? Een mooie quote van Francesca. Slimme en sportieve dame waar ik veel van leer. Francesca bekijkt de zaken toch net vanuit een ander perspectief. Andere perspectieven, dat houd een mens scherp.

 

Francesca ziet namelijk een heel stuk minder dan ik.

 

Maar hoort en voelt daardoor misschien wel meer. Zij geeft haar vertrouwen aan mijn ogen en overzicht om 8 km tijdens de Dam tot Dam by Night samen te rennen. Ik vertel haar waar we zijn, (bege)leid waar nodig, motiveer. En stel gerust. Want ik zie dat de weg hobbelig is. En de mat waar zij bijna over struikelt net op tijd.

 

Francesca voelt ineens oneffenheden en dat zorgt direct voor disbalans. Loslaten van angst en vertrouwen op de ander. Durven afremmen en grenzen kenbaar maken. Opmerkingen van je af kunnen laten glijden (want ja, lopen met een zonnebril by Night, dat heeft een reden). Maar zijn dat niet ongeveer de lastigste dingen?

 

Wanneer geef je leiding, wanneer laat je los. Mag het fout gaan, blijft het veilig. Hoe sluit je aan in mogelijkheden en daag je de ander uit om doelstellingen te realiseren? Welke randvoorwaarden zijn dan nodig? En hoe blijf je vitaal, hou je het vol, leuk, effectief. Het lijken wel dezelfde dilemma’s als in zelforganisatie.

 

Toch halen wij de finish. Wat is het succes?

 

1.     Er zelf voor willen gaan “Serieus weer een nightrun in september 2017 en dit keer doen we mee? Hoe cool.” Veranderen, committeren en enthousiast werken aan een doelstelling begint bij jezelf.  

 

2.    Lol en jezelf (letterlijk) verlichten. Maak er een feestje van. Tijd is niet altijd belangrijk. Wees bewust onderweg. Maak jezelf zichtbaar. Ook (of juist) als het lastig is. Verlicht jezelf letterlijk met Glow in the darks. En als je het kunt missen, geef onderweg wat weg aan anderen.

 

“…dus wij liepen een stukje terug, gaven de jongens de lichtjes en dan voel je de energie van blijheid en vreugde die de kids uitstralen. Dat voelt zo goed en t is zo mooi als je iemand kan blij maken met zo iets super kleins. Een mooiere energy boost kon ik op dat moment niet krijgen..”

 

3.    Maak slimme kilometers, haal even adem. Nieuwe situaties kun je vaak oplossen door iets wat je al weet. Vertrouw daarop. Een nieuwe situatie betekent niet altijd dat (je) iets niet kan. Haal even adem, en je bent misschien uiteindelijk wel effectiever.

 

“Ik zo enthousiast als altijd ging er meteen als een speer vandoor . Als 2015 (NightRun samen met Visio) de laatste keer is dat je hebt hardgelopen ben je daarna ook meteen uitgeput en zie dan je ademhaling maar te controleren…En dan hoor ik Marjanne zeggen dat ik mijn ademhaling naar m’n buik moet sturen om een betere ademhaling te krijgen, dat het zorgt ervoor dat je het rennen langer vol kan houden. Dat klonk mij zo bekend, ik zit op zangles en hoorde mijn zangdocent: wanneer je ademhaling naar je buik toe gaat, is het makkelijker om de hoge noten te halen.”

 

4.    Ik zie ik zie wat jij niet ziet.... We kijken we naar dezelfde richting. Maar toch zien wij allebei wat anders. ..Is het een ooievaar of een konijn? Ongevraagd krijg ik spiegels voor; hoe goed beschrijf ik eigenlijk wat ik voor mij zie. Hoe belangrijk is dat? Welk kader geef je? Wat is de essentie? En hoe vult een ander dan de geschetste kaders in? Sluit dat aan?

 

5. Zoek en gebruik de energiebronnen Dan gaat het vanzelf…..

 

“ … soms zitten er wat obstakels bij waar ik hulp bij nodig, dan hou ik liever iemands hand vast en die leidt me dan ook.. de reden dat ik dat deed is heel simpel: ik kon de energie van Marjanne voelen en de energie samen te voegen met mijn energie .. Muziek geeft je een boost (Sandstorm) knallend uit de speaker, dat voel je, je versnelt …”

 

We deden het. 8 km was het streven. Wat wordt bereikt en in een medaille vorm krijgt gaat over meer dan hardlopen en de finish bereiken alleen. En als je dat ervaart en ziet....

 

“Wilskracht, positiviteit en trainingen zorgen er voor dat je het haalt. Maar als je er ook gewoon plezier in hebt, dingen echt ziet en voelt, haal je nog meer uit jezelf …geniet van kleine dingen om je heen, momenten die je meemaakt die te snel gaan om goed te beseffen, maar ook weer lang genoeg zijn is om niet te vergeten, een gevoel van vreugde en positiviteit dat zorgt dat je zelf weer in magie gaat geloven. Want dat zijn die kleine dingen, ze zitten verstopt juist in grote evenementen, je moet ze alleen kunnen zien en wat ben ik blij dat ik dat kan zien”

 

Organisatieontwikkeling op hardloopschoenen. Samen doelen realiseren. Onderweg zijn. En er samen over schrijven.