Organisatieontwikkeling op hardloopschoenen: maak slimme kilometers, verbeter kwaliteit

 

Kwaliteitsmanagement en (slim) hardlopen. Wat hebben die begrippen met elkaar te maken? Ogenschijnlijk niets. En dus alles. De kracht van vooruitgang zit niet in de hoeveelheid kilometers die je maakt, maar in de bewustwording dat je die kilometers loopt. En tijd neemt voor reflectie om je af te vragen hoe je de kilometers effectiever kunt maken. Durf even op adem te komen. Om vervolgens met meer energie meer te doen.

 

Een goed kwaliteitssysteem kenmerkt zich door weinig papier

 

En een marathon kun je uitlopen met slim trainen en weinig kilometers.

 

Hardlopen als metafoor voor realiseren van succes. Ik ben niet de enige die de link legt. Cris Zomerdijk gebruikt de metafoor van de marathon om met meer energie, motivatie en succes in actie te komen. Kom in beweging.

 

Organisatieontwikkeling naar mijn hart in 4 etappes:

  1.  Visualiseer je droomprestatie
  2. Ga experimenteren en leren
  3. Houd connectie met je droomprestatie, zet door en blijf continue aanpassen
  4. Vier je succes, leef je verhaal en blijf vernieuwen

 Je hebt uithoudingsvermogen nodig, aanvaarden dat sommige kilometers lastig zijn, maar als die cirkel rond is.....Die kick werkt verslavend.

 

Deming (1900) bedacht ooit de PlanDoCheckAct cyclus, misschien beetje stoffig principe in tijden van nu. Maar toch, in zijn eenvoud klopt het. Sterker de 4 etappes zijn herkenbaar. Vooruitgang is theoretisch simpel te bewerkstelligen. Als je maar in beweging komt en blijft. Tijd voor reflectie en waardering/oordeel over wat er is, leren, is daarbij cruciaal. Maar dat moet je wel bewust doen.

 

Reflectie en waardering als onderdeel van kwaliteitsmanagement krijgt (gelukkig) steeds meer expliciet vorm en inhoud (wel procedureel vastgelegd, dat dan weer wel) in vernieuwde certificatieschema’s en kwaliteitskaders. Een kwaliteitshandboek is zelfs geen verplichting meer. Ook aan aandacht voor ‘inspirerende dialogen’ en ‘het goede gesprek’ geen gebrek. Maar in welke mate DOEN we daar ook echt wat mee. Opvolging geven aan de uitkomsten en inzichten. Leren en experimenteren. Het is zo simpel niet.

 

Als manager kwaliteit en als hardloper heb ik mij in het principe van verbeteren van prestaties afgelopen jaren verdiept. En ook weleens in verloren. Veel kilometers gelopen in training naar de marathon, uren besteed aan de jaarlijkse rituele dansen rondom het managementreview en jaarverslagen. En steeds met de vraag: kan het echt niet effectiever, energieker? Systemen en routines blijken sterk.

 

Verbeter de wereld begin bij je eigen brein

 

Margriet Sitskoorn verklaarde tijdens het jaarlijks kwaliteitscongres enkele jaren geleden het-lastig-vervolmaken-van- de- PDCA-cyclus vanuit ons individuele brein. Veel van ons gedrag is (onbewust) routine. Als je gedrag wilt veranderen, en echt iets anders wilt leren, dan zul je de grijze massa moeten uitdagen. Actief en bewust. Dat kost tijd. Gaat niet vanzelf. Maar het kan. Het is beïnvloedbaar. Die bewustwording, dat is pas ‘in control zijn’.

 

En we beseffen dat ook als samenleving. 'In control' zijn en kwaliteit leveren ontstaat niet vanuit regels en systemen. Je voelt en doet dat vanuit je mens zijn. Trends als mindfulness, sturen op vitaliteit en positieve energie, duurzame inzetbaarheid van mensen. Je hebt er iets mee, of misschien juist niet. Feit is wel: we leven in een wereld met heel veel prikkels. En dat zorgt voor overbelasting in het hoofd. Jezelf even ‘uit’ kunnen zetten, kunnen vervelen is een vaardigheid die ik mijn kinderen bijna laat plannen. Paradoxaal genoeg. Terwijl even op adem komen echt heel belangrijk is. Sterker, je brein werkt door als je actief rust. Een passende titel van een onlangs verschenen artikel in NRC.

 

Afgelopen jaar liep ik de marathon op een schema met een maximale duurloop van 14 km. Gecombineerd met ademhalingsoefeningen en hartslag. Leren en experimenten. Mezelf actief aan en uit gezet. Sport en Rusten. En net toen ik dacht 'dit werkt niet' boekte ik vooruitgang. Energiek gefinisht, succes gevierd, mezelf vernieuwd.

 

Systemen zijn pas echt sterk als mensen die erin werken blij en energiek zijn

 

Blijf niet werken vanuit routine, stuur anders. Ten gevolge van technologische vernieuwing en robotisering wordt minder een beroep gedaan op routinematige vaardigheden. Social skills en klantgerichtheid zijn veel belangrijker geworden in het realiseren van doelstellingen. Samen en co-creatie gaan niet over routine. Durf los te laten. Ga bewegen. Leer en experimenteer.

 

Naast slim ingerichte processen, uitgedunde kwaliteitshandboeken, vitaliseer je (kwaliteits)systeem en organisatie eens door het principe van hardlopen en ademhaling toe te passen. In 100 dagen. Ervaar en zie wat het doet. SMART in het jaarplan. Sturen op meer energie en blije mensen in je organisatie, ook dat is meetbaar in het jaarlijkse managementreview.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0